Dé Loopbaanopleiding 10e geaccrediteerde opleider voor loopbaanprofessionals
Met plezier kunnen we melden dat Dé Loopbaanopleiding voldoet aan alle Noloc-opleidingscriteria en zich als 10e opleider op rij officieel een ‘Noloc geaccrediteerde loopbaanopleiding’ mag noemen. “Door de accreditatie word je gedwongen na te denken over: Wie zijn wij? Waar staan we voor? Wat is ons hoger doel?” Aan het woord is medeoprichter Heidi Jansen van Dé Loopbaanopleiding.
Beretrots is Heidi Jansen, hoofddocent bij Dé Loopbaanopleiding, op het kersverse predicaat. De door het CPION erkende post-hbo beroepsopleiding tot loopbaanprofessional is door Heidi ontwikkeld in samenwerking met haar vakcollega Elske van Eijndhoven, die ook al jaren actief is in het werkveld.
“Kom op, we gaan het groter aanpakken”, zeggen ze eensgezind tijdens de coronacrisis. “We gaan er een post hbo-opleiding van maken.” De twee gedreven ondernemers steken de koppen bij elkaar en werken een compleet trainingsprogramma uit voor mensen die loopbaan- of mobiliteitsadviseur willen worden of al loopbaanprofessional zijn en zich willen bijscholen in specifieke loopbaanadviesvaardigheden.
Nog dezelfde zomer hebben ze het keurmerk voor post hbo op zak. Zo’n twee jaar later volgt het accreditatieverzoek bij Noloc met een positief eindresultaat tot gevolg. Deelnemers kunnen zich nu via een verkorte certificeringsroute laten certificeren als Register Loopbaanprofessional. Ze hoeven alleen te voldoen aan de basisvereisten, dat wil zeggen 1200 uur beroepsgerichte werkervaring en hbo-niveau.
De Loopbaantrechter
Heidi zit al zo’n 30 jaar in het vak. Ze is een loopbaanexpert, docent en programma-ontwikkelaar in hart en nieren. Inmiddels is ze met haar loopbaanadviespraktijk gestopt om zich voor 100% bezig te houden met Dé Loopbaanopleiding. “Studenten leren door het toepassen van de methode De Loopbaantrechter een kerndeel van een loopbaantraject te doorlopen met een klant, waarbij de klant antwoord krijgt op vragen als ‘Wat wil ik nu eigenlijk echt?’ en in het verlengde daarvan: ‘Wat zijn dan mijn mogelijkheden op de arbeidsmarkt?’”, vertelt Heidi.
“Weten wat je wilt en met een goed ontwikkelplan je werk (her)inrichten of – als er intern geen mogelijkheden meer zijn – een nieuwe baan zoeken ... Hoe help je organisaties mensen te behouden? Hoe kun je jobcrafting vormgeven? Dát definieert ons vak!”
Signatuur
“We hebben een eigen signatuur.” Heidi somt de voordelen van Dé Loopbaanopleiding op:
- De Loopbaantrechter is een methode om snel uit te vinden wat de best passende loopbaanstap is (in- of extern) en gaat over ‘Wat wil ik?’, ‘Wat is realistisch?’ en ‘Waar ga ik naar zoeken?’
- Methodisch kader is gericht op vier uitkomsten: jobcrafting, ontwikkelplan, nieuwe baan, ondernemen. Het 1e deel bestaat uit onderzoek naar eigen kwaliteiten, nieuwe richting, wat realistisch is inclusief een concreet zoekprofiel en loopbaanplan.
- Praktische tools, direct inzetbaar zoals: Loopbaantrechter, loopbaanthermometer, diverse gespreksstijlen, ontwikkelplan, zoek- en persoonsprofiel, begeleiden naar ondernemerschap en inzet van ChatGPT.
- Gericht op de zakelijke markt: werken voor organisaties, mobiliteitscentra of als zelfstandig ondernemer.
- Flexibel en modulair (11 modules), op elk moment in te stappen, ook los te volgen en te verspreiden over 2 jaar.
Goed functionerende arbeidsmarkt
Loopbaanbegeleiding zit in de lift. Er komt steeds meer aandacht voor de rol van loopbaanbegeleiding voor een goed functionerende arbeidsmarkt. Deskundige opgeleide loopbaanprofessionals zijn nodig. Dé Loopbaanopleiding beschikt over een team van experts uit het werkveld, waaronder Noloc Kennisprofessionals Jouke Post en Marinka Kuijpers. “Ons vak wordt volwassen. En het wordt helder wat loopbaanbegeleiding betekent voor allocatievraagstukken op de arbeidsmarkt. Daar is een heel land bij gebaat. Mijn doel? Goed werk voor iedereen!”