Onderzoek naar verbetering inzet jobcoaching
Een deel van de mensen heeft extra begeleiding nodig op het werk. De inzet van een jobcoach heeft grote invloed op het functioneren van werknemers met een arbeidsbeperking en kan het verschil maken tussen aan het werk zijn of niet. Uit eerdere signalen van betrokken partijen bleek dat er ruimte was voor verbeteringen in het huidige jobcoachingproces. UWV startte een onderzoek, onder andere in samenwerking met Noloc.
Jobcoaching is een waardevol instrument om mensen met een arbeidsbeperking duurzaam aan het werk te houden, maar er zijn knelpunten die moeten worden aangepakt. Een herziening van het jobcoachingsysteem is essentieel om deze uitdagingen aan te gaan.
De inzet van een jobcoach heeft positieve invloed op het functioneren van werknemers met een arbeidsbeperking die extra begeleiding nodig hebben op het werk. Een professionele jobcoach kan zelfs het verschil maken tussen aan het werk zijn of niet. UWV deed in 2022 onderzoek naar knelpunten en mogelijke verbeteringen bij jobcoaching. Samen met alle betrokken partijen, waaronder Noloc, OVAL, Landelijke Cliëntenraad, gemeenten en de AWVN, zijn gezamenlijk gedragen oplossingsrichtingen geformuleerd.