AI maakt ons werk makkelijker en beter

AI maakt ons werk makkelijker en beter

27-05-2024
Nieuws

Verdwijnt ons vak door AI? “Nee, het wordt alleen makkelijker”, zegt Paul Bongers, Procesmanager en Loopbaan- en re-integratiespecialist bij MEPD en tevens Noloc-lid. Wij spraken hem over hoe hij ChatGPT inzet binnen zijn werk. Hij stelde, samen met twee andere leden van de Noloc Innovatie Hub, een lijst met aandachtspunten op voor het inzetten van AI binnen loopbaangeleiding.

“Even denken. Eind 2022 werd ChatGPT geïntroduceerd. Ik hoorde het op BNR Nieuwsradio en dacht: dát moet ik onthouden. Ik heb toen meteen een account aangemaakt en ben ermee aan de slag gegaan.” Register Loopbaanprofessional Paul Bongers denkt terug aan het moment dat hij voor het eerst iets hoort over ChatGPT. Hij wil zich verder verdiepen in AI en haakt afgelopen jaar aan bij de Noloc Innovatie Hub om een steentje bij te dragen aan ons vak. Paul Bongers_Noloc Innovatie Hub

Op de vraag of zijn affiniteit met technologische ontwikkelingen voortkomt uit zijn opleiding bedrijfsinformatica, knikt Paul.“Ja, dat speelt zeker mee. Ik ben er altijd voorstander van hoe je dingen makkelijker kunt doen, efficiënter, effectiever met ondersteuning van de techniek, waarbij je wel de mens centraal houdt. Dat is altijd waar ik naar op zoek ben. Als er een nieuwe app komt, ben ik vaak degene binnen ons bedrijf die er meteen mee aan de slag gaat.” Paul werkt in een staffunctie als Procesmanager en combineert deze rol binnen MEPD met zijn werk als Loopbaan- en re-integratiespecialist. MEPD is gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding en -ontwikkeling, outplacement en re-integratie en richt zich op de technische industriële sector. 

Hoe kijk jij tegen AI aan in relatie tot ons vak?

“Tja, het staat nog in de kinderschoenen. Dat geldt ook voor mijzelf. Ik betrap me erop hoe weinig ik het relatief gezien gebruik. Terwijl ik wekelijks ChatGPT om hulp vraag, om te sparren, analyses of rapportages te maken. Dan denk ik altijd: het werkt toch wel erg makkelijk. En snel!”

“We kunnen er nog veel meer mee doen. Je zit nu nog met een aantal dingen die het wat lastig maken. Hoe gaat het om met de privacy van de gegevens die je erin stopt? Je moet altijd nog erg goed letten op wat je gaat uploaden bij ChatGPT en waar die data blijven. Ik haal de medewerkersgegevens er áltijd uit.” 

“Het hele AI-gebeuren is nu nog ‘vrij plat’. En ik denk dat wat eraan zit te komen, het nog een stuk makkelijker gaat worden. Dat je over een paar jaar een AI-systeem laat ‘meelopen’ met een coachings- of ontwikkelingsgesprek. En dat je na afloop met je computer gaat sparren: goh, wat heb je gehoord tijdens het gesprek? Wat worden de volgende stappen van de kandidaat?”

Dus het wordt een soort digitale assistent van jou? “Ja, dat klopt. Een hulpmiddel, dat na afloop zegt: ‘Ik heb meegeluisterd met het gesprek, zal ik vast even een verslag voor jou maken?’ Twee tellen later staat ie dan op je scherm. Da’s wel makkelijk”, lacht Paul. 

“Het kan nu al. Maar ik zou ChatGPT nu niet een uur lang laten meeluisteren. Want het is onbekend wat er met die opname gaat gebeuren. Als ik een intakegesprek heb over een teamontwikkelingstraject en die directeur vertelt wat er allemaal mis is in het team, dan moet ik ervan uit kunnen gaan dat die informatie nooit op straat komt. En op dit moment kan ik dat nog niet garanderen.”

Kun je een praktisch voorbeeld geven hoe jij ChatGPT inzet?

Paul schetst het voorbeeld van een zieke medewerker, die als onderdeel van een uitgebreid loopbaanonderzoek, een assessment maakt. De testrapportage moet vervolgens worden verwerkt in een verslag met aanbevelingen en conclusies. “Daar was ik mee aan het stoeien en toen dacht ik: weet je wat, ik ga die rapportages vanuit het assessmentsysteem anonimiseren en uploaden in ChatGPT en vragen: ‘Wat is de rode draad? Wat zijn de aandachtspunten? En wat zouden de volgende stappen kunnen zijn in z’n loopbaan?’ Als ik dan zie wat er uitkomt … ik kan het niet 1-op-1 overnemen. Het is computertaal, een beetje veramerikaniseerd. Maar de rode draad klopt gewoon.”

“Ik ga altijd éérst zelf mijn eigen beeld vormen op basis van de intake en ik lees natuurlijk de rapportages. Dan pak ik het verhaal van ChatGPT en ga ik het vertalen naar mijn eigen woorden, zo van: dit is mijn taal.” 

Wat zou jij willen zeggen tegen Noloc-collega’s zeggen die nog een beetje aanhikken tegen ChatGPT? 

“Maak een account. Ga met een paar mensen samen zitten, bijvoorbeeld uit een Kwaliteitskring. Of thuis met je gezin. En ga maar gewoon eens dingen intypen die niets te maken hebben met je werk. Neem een aantal hele onschuldige voorbeelden, zo van: ‘Ik wil met mijn gezin een weekendje naar Venetië. Geef mij een programma van maandag t/m vrijdag.’ Kijk eens wat er uitkomt. Ga het daarna verfijnen, aanpassen. Vóórdat je met echte kandidaten aan de slag gaat.” 

“Wat je ook kunt doen, ik heb dat in het begin ook gedaan, je LinkedIn-profiel downloaden als pdf en dan uploaden in ChatGPT.  Met de bijbehorende vraag: geef een beschrijving van deze persoon vanuit de DISC-kleuren. Stel dat deze persoon niet meer wil werken als loopbaanadviseur, wat zou je hem aanraden als volgende stap?’ Het antwoord dat er uitkomt, kun je checken, dat gaat over jezelf,” grijnst Paul. “En zo ga je stapje voor stapje verder.” 

Koudwatervrees

Paul stelde, samen met Francis Stroes en Sonja Rijkes namens de Noloc Innovatie Hub, aandachtspunten op over het gebruik van AI-modellen binnen loopbaanbegeleiding. Speciaal voor Noloc-leden die AI nog spannend vinden. “Vanuit de Innovatie Hub bedachten we: sommige mensen hebben koudwatervrees. Toen hebben we dit document gemaakt met aandachtspunten: als je dan gaat starten met AI in jouw werk, denk dan hier en hieraan.” 

Digitale assistent

Tot slot, AI als een ‘persoonlijke digitale assistent, waarmee je chat en die de loopbaanspecialist van loopbaanadvies en tips zal voorzien’. Een bedreiging voor ons vak? “Nee! Je wordt hierdoor beter in je werk!”, zegt Paul stellig. 

“Het zal ons vak niet vervangen. Het maakt ons werk makkelijker, beter”

“Het zal ons vak niet vervangen. Het maakt ons werk makkelijker, beter. Waardoor dingen waar je nu nog veel tijd aan kwijt bent zoals rapportages, verslaglegging en opvolging in een clientvolgsysteem veel makkelijker gaat worden.” 

Download de aandachtspunten bij het gebruik van AI

Over de Noloc Innovatie Hub

De Noloc Innovatie Hub brengt nieuwe (technologische) ontwikkelingen in kaart, test mogelijkheden en adviseert het bestuur van Noloc over alle trends, innovaties en de invloed daarvan op ons loopbaanvak. Meer info: www.noloc.nl/kennis/innovatie.