Onderzoek McKinsey wijst uit: ‘trein van baantransities’ nodig

Onderzoek McKinsey wijst uit: ‘trein van baantransities’ nodig

19-07-2024
Nieuws

Het nieuwe onderzoek van McKinsey belicht een doemscenario van schrikbarende arbeidstekorten in 2030 en schetst in een eindrapport mogelijke gevolgen en oplossingen. Om een situatie te voorkomen waarin er voldoende aanbod van personeel is, maar een gebrek aan de juiste vaardigheden, zijn structurele veranderingen op de arbeidsmarkt nodig.

Het onlangs verschenen rapport ‘Bouwen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt’ van consultancybureau McKinsey geeft een gedetailleerde prognose weer van de arbeidsmarkt in 2030. Er zijn weloverwogen keuzes nodig om een arbeidsmarkt te creëren met genoeg mensen die beschikken over de juiste vaardigheden om aan de vraag te voldoen en de ambities van Nederland te realiseren. Het vereist gezamenlijke actie om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen en de ‘trein van baantransities’ in beweging te krijgen. 

Oplossingen

Oplossingen die aangedragen worden zijn het verhogen van de productiviteit, optimaliseren van de arbeidsparticipatie, vergroten van de mobiliteit op de arbeidsmarkt en het verbeteren van de werkfitheid, aldus McKinsey.

Bergen werk voor loopbaanbegeleiders

Diverse experts trekken de dramatische cijfers in het rapport overigens in twijfel. Dat neemt niet weg dat voor de transformatie die gaande is op de arbeidsmarkt, onze rol als loopbaanspecialist belangrijker wordt dan ooit. En dat er nog bergen werk te verzetten is komende jaren als het gaat om duurzame inzetbaarheid en loopbaanontwikkeling en -begeleiding! 

Download het rapport ‘Bouwen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt’