Wie is die nieuwsgierige host achter Noloc’s nieuwe podcastserie?

Wie is die nieuwsgierige host achter Noloc’s nieuwe podcastserie?

13-09-2024
Nieuws

Op 16 september lanceert Noloc de gloednieuwe podcast Specialist in Loopbanen, vol tips en inzichten over het loopbaanvak. De host is Yvon Golbach, een gedreven Register Loopbaanprofessional. Wie is Yvon en waarom moet jij deze podcast luisteren? "Iedereen die te maken heeft met werk en loopbanen zal er iets van opsteken."

Noloc lanceert een nieuwe podcastserie die geen enkele loopbaanspecialist mag missen: Specialist in Loopbanen. In deze serie deelt Noloc de nieuwste inzichten, kennis en tips over het vak van loopbaanbegeleiding. De eerste aflevering, passend bij het thema van de Week van de Loopbaan, staat volledig in het teken van het onderwerp ‘Loopbaanbegeleiding is een Vak’. De host van de serie? Yvon Golbach, een gedreven Noloc-lid en Register Loopbaanprofessional. Zij neemt je mee op een reis door het loopbaanlandschap. Yvon Golbach_Noloc_Podcast_Specialist in Loopbanen

Vakvrouw

Yvon is niet zomaar een loopbaanprofessional; de carrière van deze vakvrouw staat bol van veelzijdige ervaringen. Als eigenaar van een internationaal bedrijf richt ze zich op een duurzaam loopbaanbeleid voor grote organisaties, waarbij ze expertise combineert op het gebied van loopbaan- en vitaliteitsmanagement. Haar aanpak is science-based en nauw verbonden met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Ze werkt samen met experts zoals prof. Beatrice van der Heijden, PhD en arbeids- en organisatiepsychologe bij de Radboud Universiteit Nijmegen en Noloc Kennisprofessional, om ervoor te zorgen dat haar programma's evidence-based zijn.

Haar bedrijf is wereldwijd actief, van de VS tot Azië, waar zij en haar team programma’s in loopbaanvaardigheden, energiemanagement en veerkracht ontwikkelen en implementeren. Met assessments en data-analyse volgen ze de impact van deze programma’s nauwgezet, altijd met het doel om zowel de medewerkers als de organisaties te versterken. 

Wat haar uniek maakt? Yvon ziet altijd de grotere context. “Je kunt mensen alle tools geven om hun loopbaan te managen, maar als de organisatie niet mee verandert, dan werkt het niet,” zegt ze. De analogie van de vis in de vissenkom is treffend: zonder gezonde werkomgeving blijft loopbaanontwikkeling een illusie.

“Je kan de vis wel skills geven om te zwemmen en het juiste eten om veerkrachtig te zijn als er storm komt. Maar als je niets aan het water doet waarin de vis zwemt, dan wordt ie uiteindelijk nog ziek of gaat ie weg.”

Van wetenschapper tot loopbaanspecialist

Interessant detail: Yvon begon haar carrière als biochemicus. Ze werkte in een fabriek voor medicijnproductie, maar ontdekte al snel dat ze zich liever richtte op preventieve gezondheid dan op het genezen van ziektes. Deze passie voor preventie leidde haar uiteindelijk naar loopbaanbegeleiding en gezondheidsmanagement, waar ze zich volledig op stortte. Bij Johnson & Johnson maakte ze haar carrièreswitch richting preventieve gezondheidszorg. Hier ontdekte ze hoe vaak gezondheidsproblemen gerelateerd zijn aan het ‘niet passen’ in een functie. Die ontdekking bracht haar bij loopbaanmanagement. “Ik ben nog steeds die wetenschapper die kijkt: wat is hier nu het probleem, hoe gaan we het oplossen en wat is hiervoor nodig?”

De Noloc Podcast: Een verkenning van het brede vakgebied

Als host van Specialist in Loopbanen brengt Yvon haar rijke ervaring en nieuwsgierigheid naar de tafel. Ze spreekt met een divers scala aan gasten, van wetenschappers en loopbaanprofessionals tot HR-experts en beleidsmakers. Het doel? Het blootleggen van alle facetten van loopbaanbegeleiding in een snel veranderende arbeidsmarkt. In deze podcastserie gaat het niet alleen over de loopbaanprofessional, maar ook over de organisatie, de medewerker, de veranderende arbeidsmarkt en de rol van de overheid.

“Wat hebben loopbaanprofessionals te leren in deze veranderende wereld? Hoe pakken ze hun rol? Dat vind ik superleuk om te onderzoeken en om van mijn gasten te leren,” vertelt Yvon enthousiast. Ze heeft een oprechte nieuwsgierigheid naar de verhalen en ervaringen van haar gasten: "Hoe pakken jullie het aan? Waar loop je tegenaan? En vooral: wat kunnen we daarvan leren?"

Waarom móet je luisteren? Deze podcastserie is een must-listen voor iedereen die beroepsmatig bezig is met loopbaanontwikkeling, van loopbaanbegeleiders en HR-professionals tot docenten, onderzoekers en beleidsmakers. Elke aflevering biedt een breed perspectief op wat er speelt in de wereld van werk en loopbanen. Yvon gaat in gesprek met diverse stakeholders, van mobiliteitscentra en coaches tot wetenschappers en bedrijven. De podcast biedt inzichten vanuit de wetenschap, praktijk en beleidsvorming en laat zien hoe je als professional kunt groeien en je rol kunt versterken.

"Het vak van loopbaanbegeleiding is breed en diepgaand, en deze podcast helpt je om dat brede kader beter te begrijpen," aldus Yvon. "Iedereen die te maken heeft met werk en loopbanen zal er iets van opsteken."

Laat je inspireren door Yvon en haar gasten en ontdek nieuwe manieren om jouw vakmanschap naar een hoger niveau te tillen. Mis het niet – luister nu naar Specialist in Loopbanen en blijf vooroplopen in dit boeiende vak.

Wil je de eerste aflevering horen? Ga naar de Noloc Academie en luister mee*

*let op: voor alle links naar de nieuwe Noloc Academie: je moet ingelogd zijn op je eigen profiel Mijn Noloc!