Nieuwsgierigheid als kompas voor loopbaanregie
Marlies van Venrooij, Noloc Kennisprofessional en hoofdredacteur van LoopbaanVisie, vindt dat loopbaanprofessionals een grotere rol moeten spelen in het vormgeven van beleid en de toekomst van werk - loopbaanbegeleiding is immers veel meer dan het helpen vinden van een nieuwe baan. Wij spraken Marlies over haar eigen loopbaanpad, nieuwsgierigheid als kwaliteit én haar oproep aan vakgenoten. “Iedereen moet duurzaam inzetbaar zijn, maar ja, wat is dat dan?! Wij als vakgenoten moeten een groter podium krijgen om daar vorm aan te geven.”
In het diverse landschap van loopbaanprofessionals is er één naam die regelmatig in het oog springt: Marlies van Venrooij. Haar carrière is gevuld met onverwachte wendingen en inspirerende inzichten. Als voormalig bestuurslid van Noloc, hoofdredacteur van het vakblad LoopbaanVisie en oprichter van De Loopbaan Academie, heeft Marlies zich keer op keer bewezen als een pionier op ons vakgebied. Maar het is haar eigen loopbaanreis die minstens zoveel intrigeert – een reis die haar van de universiteitsbanken naar de drukke stranden van Scheveningen navigeert en uiteindelijk uitmondt in de rol van zelfstandig loopbaanprofessional.
Een loopbaan gebouwd op nieuwsgierigheid
Marlies’ verhaal begint niet met de standaarddroom om ‘juf’ te worden. Op 15-jarige leeftijd droomt ze van meubelmaker – iets tastbaars creëren, waar anderen baat bij hebben. Het verlangen om te maken, te ontdekken en te creëren, heeft haar altijd gedreven, of het nu is tijdens haar studie psychologie in Leiden of haar tijd als bedrijfsleider in de horeca. Die nieuwsgierigheid en het zoeken naar het onbekende hebben haar nooit verlaten.
"Nieuwsgierigheid is altijd mijn drijfveer geweest," vertelt ze. "Ik wil weten hoe dingen werken en wat er nog meer mogelijk is. Dat heeft me door mijn hele loopbaan geleid."
Die nieuwsgierigheid leidt haar door verschillende sectoren en landen, van de drukke stranden van Scheveningen tot de besneeuwde bergen van Zwitserland, en zelfs op een cruiseschip. Overal waar ze gaat, is ze gedreven door de vraag: Wat is er nog meer? Het resulteert in een fascinerende, zeker geen voorspelbare loopbaan die haar uiteindelijk naar loopbaanbegeleiding brengt.
De weg naar loopbaanbegeleiding
Terug in Nederland op 35-jarige leeftijd, realiseert Marlies zich dat haar werkervaring in de horeca haar unieke inzichten heeft gegeven, maar haar nog niet heeft gebracht waar ze wil zijn. Ze besluit de sprong te wagen in een geheel nieuwe richting en begint te werken als intercedent bij een uitzendbureau. Hoewel haar eerste sollicitatiegesprekken verre van vlekkeloos verlopen – “Ik gebruikte het verkeerde taalgebruik, ik had geen link met de voorbeelden die ik gaf," lacht ze – weet ze dat dit slechts een opstap is naar iets groters.
Bij Unique Uitzendbureau begint het balletje te rollen. Marlies ontdekt haar enthousiasme voor het geven van workshops en trainingen, vooral aan mensen met veel potentieel die moeite hebben zich te presenteren op de arbeidsmarkt. Dit leidt haar naar een rol als re-integratieadviseur bij Randstad en later naar loopbaanbegeleiding bij het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat. In 2009 zet ze de stap naar zelfstandig ondernemerschap, vastbesloten om mensen te helpen hun ‘eigen loopbaanadviseur’ te worden.
Pleidooi voor persoonlijk eigenaarschap
Wat opvalt bij Marlies, is haar onwankelbare geloof in persoonlijk eigenaarschap. "Ik wil dat mensen hun eigen loopbaanadviseur worden," zegt ze. "Natuurlijk heb je spiegels nodig, maar je moet uiteindelijk zelf de regie nemen over je leven en loopbaan. Dat geeft vrijheid en voorkomt dat je vast komt te zitten in een situatie die niet goed voelt."
“Ik wil dat mensen hun eigen loopbaanadviseur worden”
Ze gelooft dat loopbaanbegeleiding veel meer moet zijn dan het helpen vinden van een nieuwe baan. Het gaat om het bevorderen van een mindset, die verandering omarmt en de toekomst niet als vaststaand beschouwt. “Je kunt altijd kleine stappen zetten om je leven en loopbaan vorm te geven,” benadrukt ze. “Het gaat erom dat je in beweging blijft, zelfs als de toekomst onzeker is.”
Grotere impact arbeidsmarkt
Als hoofdredacteur van LoopbaanVisie en als Kennisprofessional bij Noloc heeft Marlies zich toegelegd op het verbinden van vakgenoten en het delen van kennis. Met LoopbaanVisie wil zij, samen met een gedreven redactieteam, vakgenoten voeden met de hele scope van het vakgebied. Dat maakt het volgens haar een sterk vakblad voor loopbaanprofessionals.
Ze is ervan overtuigd dat loopbaanprofessionals een grotere rol moeten spelen in het vormgeven van beleid en de toekomst van werk. “We hebben zoveel kennis over wat mensen drijft en motiveert,” zegt ze. “Het is tijd dat we die kennis inzetten om beleidsmakers te voeden en een grotere impact te maken op de arbeidsmarkt.”
Denktank
Marlies roept haar collega’s op om samen een denktank te vormen, zodat zij beleidsmakers en besluitvormers bij de overheid kunnen voorzien van wat er werkelijk speelt op de arbeidsmarkt. "Wij zijn de experts," stelt ze vastberaden. "Het is tijd dat onze stem luider wordt gehoord."
Marlies is niet van plan het rustig aan te doen in de komende jaren. Ze wil haar kennis en ervaring blijven delen door het schrijven van toegankelijke boeken die mensen inspireren om de regie over hun leven en loopbaan te nemen. En hoewel ze veel heeft bereikt, is haar honger naar kennis en nieuwe ervaringen nog lang niet gestild.
“Het is nooit alleen het pad dat je hebt gekozen. Het is de bereidheid om te blijven zoeken, te blijven ontdekken en jezelf de vrijheid te geven om te veranderen.”
In een wereld waarin verandering de enige constante is, blijft Marlies een prachtig voorbeeld van hoe je je eigen pad kunt smeden, gedreven door nieuwsgierigheid en de wil om jezelf continu te ontwikkelen.