Mijn ervaring als jobcoach en loonwaardedeskundige
Jobcoaching is een enorm breed vak. Sander van Saarloos, lid van de Commissie Jobcoaching & Re-integratie binnen Noloc, neemt je mee in zijn rol als jobcoach én loonwaardedeskundige.
Mijn naam is Sander van Saarloos, en inmiddels ben ik al zo’n drie jaar actief in de jobcoachcommissie. Mijn loopbaan begon echter ruim 12,5 jaar geleden bij de Gemeente Amsterdam. Daar werkte ik bijna negen jaar als werkmeester in de Horeca voordat ik de kans kreeg om een Noloc geaccrediteerde opleiding tot jobcoach te volgen bij Elan. Na het afronden van deze opleiding, ben ik aan de slag gegaan als jobcoach bij de Gemeente Amsterdam.
Na ruim 12,5 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Via een gesprek met bestuurslid Johan van’t Zand kwam ik in contact met Inwerking BV, die mij aanvankelijk een baan voor één dag in de week in de regio Den Haag aanboden. Omdat ik op dat moment 36 uur per week werkte voor de Gemeente Amsterdam, had ik hier geen belangstelling voor. Echter, toen mij werd aangeboden om fulltime bij Inwerking te komen werken, besloot ik de uitdaging aan te gaan. Hier heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van.
Na bijna een jaar in dienst te zijn bij Inwerking, werd ik benaderd door de Gemeente Rotterdam met de vraag of ik hen kon helpen met loonwaardemetingen. Dit bood mij de kans om via Inwerking de opleiding tot loonwaardedeskundige te volgen bij Dariuz. De opleiding was pittig, maar ik heb deze succesvol afgerond.
Na een operatie aan mijn knie was ik een tijdje uit de running. Zodra ik hersteld was, heb ik contact gezocht met Dariuz om te onderzoeken of ik voor hen één dag in de week loonwaardemetingen kon uitvoeren. Helaas hadden zij op dat moment geen fte beschikbaar. Daarom ben ik verder gaan zoeken en kwam in contact met Calderwerkt. Na een goed gesprek kwamen we tot een overeenkomst waarin ik één dag in de week loonwaardemetingen voor Calderwerkt zou gaan uitvoeren. Op 1 juli ben ik gestart, en ik ben ontzettend blij met deze nieuwe uitdaging.
Hoe werkt de loonwaardemeting via Calderwerkt?
- Aanvraag en contact: De Gemeente Rotterdam stuurt zowel de werkgever als de werknemer een invullijst om te vullen. Daarna neemt Calderwerkt contact op met de leidinggevende om een afspraak in te plannen.
- Notificatie en afspraken: Wanneer de lijsten zijn ingevuld, krijg ik een melding vanuit de Gemeente Rotterdam. Zodra er een afspraak is gemaakt, wordt dit zichtbaar op de website bij mijn naam.
- Voorbereiding: Ik print de samengevoegde invullijst, evenals eventuele eerdere metingsrapporten.
- Beoordeling op locatie: Op de dag van de afspraak ga ik naar de locatie en bespreek ik aan de hand van de ingevulde lijst met de leidinggevende hoe de medewerker functioneert in vergelijking met een reguliere medewerker.
- Taakanalyse: We bespreken welke taken de medewerker uitvoert en hoe deze zich qua tijd en moeite verhouden tot de werkuren. Daarnaast worden de normen per taak besproken, zowel voor reguliere medewerkers als voor de desbetreffende medewerker.
- Kwaliteits- en begeleidingsbehoefte: Ik beoordeel de kwaliteit van het werk en bespreek eventuele redenen waarom deze lager zou kunnen zijn. Vervolgens wordt besproken of de medewerker extra begeleiding of pauzes nodig heeft, en worden eventuele knelpunten in kaart gebracht.
- In gesprek met de medewerker: Het gehele proces bespreek ik ook met de medewerker zelf en vraag hoe hij of zij hierover denkt.
- Rapportage en feedback: Na het gesprek maak ik het loonwaarderapport op via de site van Dariuz en stuur dit naar Calderwerkt. Een collega leest het rapport na en geeft feedback, waarna ik eventuele aanpassingen doe.
- Afronding: Vervolgens stuur ik een mail naar de Gemeente Rotterdam en de administratie van Calderwerkt dat de loonwaardemeting klaarstaat in Dariuz. Tot slot bespreek ik de uitkomst met de leidinggevende en, indien nodig, ook met de medewerker.
Conclusie
Het werk als loonwaardedeskundige vind ik ontzettend leuk, vooral omdat ik als jobcoach vaak al een goed beeld heb van het werk van de medewerkers. Deze combinatie van functies stelt mij in staat om zowel op strategisch als op operationeel niveau een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van medewerkers binnen verschillende organisaties. Het is mooi om te zien hoe mijn ervaring en kennis nu ook ingezet worden om via Calderwerkt een verschil te maken.