Sociale onveiligheid: de onmisbare rol van loopbaanbegeleiding

Sociale onveiligheid: de onmisbare rol van loopbaanbegeleiding

17-10-2024
Nieuws

Tijdens de Week van de Werkstress 2024 staat het thema sociale onveiligheid centraal. Sociale onveiligheid op de werkvloer veroorzaakt veel stress en heeft grote gevolgen voor het welzijn en functioneren van medewerkers. Proactieve loopbaanbegeleiding speelt een essentiële rol bij het voorkomen en verminderen van werkstress door medewerkers te ondersteunen in het creëren van een veilige, gezonde en productieve werkomgeving.

Dit jaar staat de Week van de Werkstress, georganiseerd door OVAL, in het teken van een urgent en gevoelig thema: sociale onveiligheid op de werkvloer. Een onderwerp dat steeds vaker in de schijnwerpers staat. Sociale onveiligheid ontstaat wanneer medewerkers zich niet vrij voelen om zichzelf te zijn, wanneer er sprake is van pesterijen, intimidatie, buitensluiting of machtsmisbruik. Dit soort situaties kan leiden tot diepe gevoelens van onrust, stress en een burn-out.

Sociale onveiligheid en werkstress
Sociale onveiligheid verhoogt de werkdruk en stressgevoelens aanzienlijk. Medewerkers die zich sociaal onveilig voelen, ervaren vaak meer spanning, twijfelen aan zichzelf en raken emotioneel uitgeput. Het gaat hier om meer dan alleen de werkdruk; het is het gevoel dat je er niet mag zijn, dat je niet gehoord wordt of dat je geen vertrouwen kunt hebben in je werkomgeving. Dat heeft directe gevolgen voor de gezondheid en het functioneren.

Loopbaanbegeleiding als oplossing
Juist in situaties waarin sociale onveiligheid stress veroorzaakt, kan proactieve loopbaanbegeleiding een doorslaggevende rol spelen. De gecertificeerde loopbaanspecialisten van Noloc zijn erop getraind om medewerkers te ondersteunen bij het herkennen en bespreken van deze problematiek. Zij helpen niet alleen om werkdruk en onrust aan te pakken, maar begeleiden ook bij het opbouwen van weerbaarheid en het creëren van een veilige, respectvolle werkomgeving.

Voorkomen van sociale onveiligheid
Proactieve loopbaanbegeleiding is niet alleen gericht op het herstellen van balans, maar vooral op het voorkomen van werkstress door sociale onveiligheid vroegtijdig aan te pakken. Loopbaanspecialisten helpen medewerkers om zelfvertrouwen op te bouwen, constructief om te gaan met moeilijke situaties en effectiever te communiceren binnen hun team. Ze fungeren als vertrouwenspersoon en als katalysator voor verandering, zowel op individueel niveau als binnen organisaties.

Sociale veiligheid als basis voor werkgeluk
Medewerkers die zich sociaal veilig voelen, functioneren beter en voelen zich meer verbonden met hun werk en collega’s. Werkgeluk en werkplezier zijn directe gevolgen van een sociaal veilige omgeving, waarin iedereen zichzelf kan zijn. Gelukkige medewerkers zijn minder vaak ziek, productiever, en loyaler aan hun werkgever. Het investeren in een sociaal veilige werkomgeving loont daarom op meerdere fronten.

Werk hoeft niet stressvol te zijn en sociale onveiligheid hoeft niet onbesproken te blijven. Tijdens de Week van de Werkstress van 11 t/m 15 november ontdekken organisaties hoe loopbaanbegeleiding kan bijdragen aan een veilige werkcultuur.

Kies voor sociale veiligheid. Kies voor loopbaanbegeleiding.

Benieuwd hoe Noloc-specialisten jouw organisatie kunnen helpen? Neem contact op met een gecertificeerde loopbaanspecialist en voorkom werkstress door sociale onveiligheid!