Uitkomsten brancheoverleg re-integratie en jobcoaching

Uitkomsten brancheoverleg re-integratie en jobcoaching

18-10-2024
Nieuws

De Noloc-commissie Jobcoaching & Re-integratie schuift regelmatig bij UWV en OVAL aan voor een collectief brancheoverleg. Het overleg in september is kort samengevat met de belangrijkste afspraken.

Coördinator Jobcoaching Mark van den Berg licht de lopende zaken toe, die besproken zijn tussen UWV, Noloc en OVAL tijdens het periodieke brancheoverleg ‘re-integratie en jobcoaching’ van september 2024. 

Digitaal aanleveren: Wat is de planning voor het volledig digitaal aanleveren van plannen, rapportages en documenten?
Er zijn voorlopig nog geen plannen om dit bij de inkoop van re-integratiediensten zo in te gaan richten. Voorts wordt opgemerkt dat een digitale handtekening bij jobcoaching – net als in de coronaperiode – tot de mogelijkheden behoort. 

Werkbehoud: Wat is de status en planning voor dienstverlening werkbehoud?
UWV heeft de regeling verder uitgedacht en inmiddels akkoord van de directie Werkbedrijf. Hierna volgt formele besluitvorming door de Raad van Bestuur. Deze stap is nodig omdat we ‘formeel’ het Inkoopkader re-integratie uitbreiden. UWV koerst op invoering per 1 januari 2025. T.z.t. volgt meer info over de inhoud van het product.

De nieuwe politieke leiding op het ministerie van SZW.
De Raad van Bestuur van UWV heeft 10 juli jl. een kennismaking gehad met minister Eddy van Hijum en staatssecretaris Jurgen Nobel tijdens een werkbezoek aan het SMC in Rotterdam. Ze hebben met elkaar gesproken over OCTAS, IT, de knelpuntenbrief en hoe daar verder gevolg aan gegeven kan worden. Daarnaast is staatssecretaris Nobel door UWV-beleidsadviseurs bijgepraat over de Banenafspraak.

Externe Jobcoaching
Stand van zaken naar aanleiding van het rapport ‘Jobcoaching onder de loep’. UWV is een communicatiecampagne gestart om de bekendheid en inzet van jobcoaching te vergroten; zowel extern en intern via de professionele lijn. Jobcoaching is niet alleen voor cliënten met een Wajong uitkering, maar voor iedere werknemer met een structurele arbeidsbeperking. Daarnaast gaat UWV op korte termijn aan de slag met co-creatiesessies om te beleidsvoorstellen nader uit te werken. Voor deze sessies worden ook vertegenwoordigers vanuit de jobcoachorganisaties uitgenodigd. Op 10 oktober jl. vond de eerste sessie plaats. Maarten Freriks en Mark van den Berg waren daarbij aanwezig namens Noloc. Ook zet UWV zich in voor de harmonisatie van jobcoaching tussen UWV en gemeenten. Een eerste stap wordt gezet door de ontwikkeling van een begeleidingsmethodiek door UWV en gemeenten.

Verkenning scenario’s/pilot Inkoop gemeenten via inkoopkader UWV
Per 1 januari 2025 wordt de Tijdelijke RMT (Regionaal Mobiliteit Team) regeling beëindigd. In de toekomst krijgt elke arbeidsmarktregio een RWC (Regionaal WerkCentrum). Werkzoekenden kunnen hier zonder afspraak terecht. In Amersfoort is bijvoorbeeld al een RWC. De rol van private partijen is nog onduidelijk. Noloc blijft in gesprek hierover.