Beroepscode Professionele Coaching: Een stap naar kwaliteit in de sector
Noloc heeft samen met vier andere beroepsverenigingen de Beroepscode Professionele Coaching ontwikkeld. Deze Beroepscode legt een belangrijke kwaliteitsstandaard vast en biedt loopbaanklanten en organisaties een garantie op professionaliteit.
Vijf vooraanstaande beroepsorganisaties voor coaching, NOBCO, LVSC, StiR, ICF Nederland en Noloc, hebben de handen ineengeslagen ten behoeve van kwaliteit en transparantie in de coachingsector. Samen hebben zij de Beroepscode Professionele Coaching ontwikkeld en ondertekend op 19 november in Utrecht. Hiermee is een belangrijke kwaliteitsstandaard voor professionele coaching opgesteld en vastgelegd. De Beroepscode Professionele Coaching bevordert het welzijn en de veiligheid van cliënten van coaches door garanties voor professionaliteit af te geven.
Waarom een Beroepscode Professionele Coaching?
Ongeveer 100.000 coaches zijn geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, maar wat maakt een coach professioneel? Hoe krijgt een cliënt meer garanties voor de professionaliteit van de coach? De nieuwe beroepscode biedt een heldere kwaliteitsstandaard voor de coachingsector. De Beroepscode Professionele Coaching (www.beroepscodeprofessionelecoaching.nl ) stelt niet alleen eisen aan coaches, maar ook aan de organisaties waarmee zij verbonden zijn. Zodoende vormt deze een solide basis voor de professionalisering van het vak.
Garantie voor professionaliteit
De participerende beroepsorganisaties bieden cliënten en organisaties een garantie op professionaliteit. Dit omvat vier belangrijke waarborgen.
- Ethische Gedragscode: Coaches werken volgens een ethische gedragscode van de eigen beroepsorganisatie, die privacy waarborgt en de scheiding van belangen regelt.
- Onafhankelijke Klachtenbehandeling: Klachten over coaches kunnen worden ingediend bij een onafhankelijk klachtenorgaan van de betreffende beroepsorganisatie. Voor de cliënten van niet-aangesloten coaches bestaat er geen vergelijkbare bescherming.
- Toetredingscriteria: Professionele coaches voldoen aan toetredingscriteria, laten zich certificeren en nemen deel aan permanente educatie en ontwikkeling.
- Vindbaar en herkenbaar: Coaches die onder de code vallen zijn vindbaar en herkenbaar op de website van hun beroepsorganisatie, zodat cliënten kunnen verifiëren wie zij zijn.
Oproep tot actie
Met de introductie van de Beroepscode Professionele Coaching is het cruciaal dat deze code breed wordt erkend en toegepast. De beroepsorganisaties doen een oproep aan verschillende groepen.
- Overheid: We verzoeken de overheid en subsidieverstrekkers om de Beroepscode te erkennen en om enkel subsidies te verstrekken aan coaches die zich professioneel en transparant opstellen.
- Intermediairs: Aan huisartsen, HR-professionals en coaching-platforms vragen wij om alleen door te verwijzen naar coaches die aangesloten zijn bij de participerende beroepsorganisaties van de Beroepscode Professionele Coaching.
- Coaches: Wij roepen coaches die nog niet zijn aangesloten op om zich bij een professionele beroepsorganisatie aan te sluiten. Dit versterkt niet alleen hun eigen professionaliteit, maar ook de reputatie van de hele sector.
Toekomstige reikwijdte
De Beroepscode is bedoeld als een dynamisch document dat openstaat voor uitbreiding en actualisatie. Nieuwe beroepsorganisaties kunnen zich aansluiten op basis van objectieve criteria, wat bijdraagt aan een doorlopende verbetering van de beroepsstandaard.
Persmoment Dag van de Coach 2024
De initiatiefnemers zijn aanwezig op de Dag van de Coach om aandacht te genereren voor de beroepscode. Zij gaan in gesprek met vakgenoten en er is gelegenheid voor de pers om vragen te stellen. De Dag van de Coach, georganiseerd door onze partner Uitgeverij Kloosterhof, vindt plaats op 26 november a.s. in de Reehorst in Ede.