Leergang Loopbaancoach/-adviseur

Schouten University of Applied Sciences | 8 maanden

Leergang Loopbaancoach/-adviseur

Basisgegevens

Opleidingsorganisatie:

Schouten University of Applied Sciences
Van Heemstraweg West 5
5301 PA

Telefoonnummer:

0418 688 666

E-mailadres:

university@suas.nl

Website:

www.suas.nl

Doel, doelgroep, inhoud en omvang van de opleiding

Doel:

In deze uitgebreide 8-daagse opleiding op post-hbo niveau leer je alles over de tools die je kunt inzetten zoals wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik. Met deze basis krijgen mensen het zelfinzicht en kunnen ze gaan ontdekken welke baan echt bij hun past. Zodat ze lekker kunnen gaan werken, met het gevoel van waarde te zijn en oprecht werkplezier hebben. En daar draag jij aan bij! Resultaat: • Je kunt professionele trajecten als loopbaancoach uitvoeren • Je hebt een toolbox met methodes, assessments en vragenlijsten • Je hebt een sterke positie als coach in loopbaan en leven • Je kent de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt • Je hebt een netwerk in loopbaancoaching opgebouwd • Je ontvangt het SUAS diploma Loopbaancoach • Je hebt een belangrijke basis voor de NOLOC certificering

Doelgroep:

Wil je leren om anderen te coachen bij het maken van loopbaankeuzes die passen bij wie ze echt zijn? Dan is deze loopbaancoach opleiding geschikt voor jou! Deze leergang is geschikt voor zowel interne als zelfstandige coaches. Je houdt je als professional op het gebied van HRM, P&O, re-integratie of management bezig met careercoaching. Je wilt mensen met loopbaanvragen professioneel kunnen begeleiden. Organisaties die te maken hebben met reorganisaties, ontslagrondes, mobiliteitsbevorderende maatregelen, oprichting van mobiliteitscentra, bevordering van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Je hebt hbo werk-/denkniveau.

Omschrijving:

De opleiding tot loopbaancoach volgt het loopbaanproces; we starten met de intakefase, waarin de leervraag helder wordt. Vervolgens besteden we per bijeenkomst aandacht aan onderwerpen zoals wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. We ronden af met het vinden van een nieuwe baan op de arbeidsmarkt of als ondernemer, waarbij sociale media goed kan worden ingezet. Aan de orde komen thema’s zoals het combineren van werk en gezin, ziek worden, de huidige arbeidsmarktontwikkelingen, ontslag, levensloop, adviseren versus coachen en jouw eigen professionele groei. Je leert interventies die je kunt inzetten in het begeleidingsproces, zoals vormen die bijdragen aan ontspanning, concentratie of creativiteit, het nemen van beslissingen en het maken van een plan van aanpak. Je ontwikkelt de coachingsvaardigheden die je nodig hebt om dit ontwikkelproces te begeleiden. Als je al ervaring hebt als coach leer je hier de specifieke coachmethodes die goed werken voor het loopbaancoachingsvak. Omdat er veel persoonlijke begeleiding, feedback en intervisie is kan elke deelnemer vanuit zijn eigen start- niveau een grote groei maken als coach. Onderwerpen • De start van een traject en het in beweging krijgen van een cliënt • Verschillende levensfases vragen om een andere aanpak • Ambities, interesses en drijfveren met de levensloop en carrière ankers • Kwaliteiten, vaardigheden en competenties met beroepenschatkist, Ofman en MBTI • Beroepen, en blokkerende overtuigingen verhelpen met Voice Dialogue • Proces (‘omgaan met weerstand’) en positionering in een organisatie • Arbeidsmarkt verkennen, ondernemerschap, sociale media en afscheid nemen De opleiding tot loopbaancoach duurt in totaal 8 maanden. Je begint met een kennismakingsgesprek om jouw leerdoel te bepalen. Daarna starten de 8 gezamenlijke bijeenkomsten. Tussendoor zijn er minimaal vier intervisiebijeenkomsten zodat je leert van elkaar. Want je gaat aan de slag met twee proef-cliënten uit je eigen netwerk. Daarover schrijf je reflectieverslagen en krijg je persoonlijke en schriftelijke supervisie. De opleiding sluit je af met een eindgesprek met de trainer, zodat je heel gericht jouw leerdoel kan behalen.

Studielast

Contact-uren:

Professionele attitude: 10 uur
Coachen en Adviseren: 20 uur
Methoden, technieken en instrumenten: 20 uur
Loopbaankunde en arbeidsmarkt: 10 uur
Algemene basiskennis: 6 uur

Totaal aantal contacturen:

66 uur

Totaal aantal uren tijdbesteding zelfstudie, onbegeleide groepsactiviteiten, huiswerk:

128 uur

De opleiding beginnen

Toelatingseisen opleidingsniveau / diploma's:

HBO werk- denkniveau

Toelatingseisen algemene werkervaring:

Minimaal drie jaar algemene werkervaring

Toelatingseisenwerkervaring op het gebied van loopbaanprofessie:

Ervaring op het gebied van loopbaanprofessie is niet noodzakelijk. Je hebt al wel wat ervaring opgedaan op het gebied van adviseren/coachen van mensen. Daarnaast ben je bereid om kritisch naar je grondhouding te kijken.

Aanmeldings- / toelatingsprocedure:

Aanmelden kan via website en telefonisch.

Startdata:

Startdata: zie website Opleiding tot loopbaancoach - SUAS

De opleiding afronden

Beoordeling en / of toetsing leerresultaten:

Ja, Ja, beoordeling eindreflectieverslag

Diploma of certificaat:

Ja, Na succesvolle afronding van de opleiding ontvangt u het Diploma “loopbaancoach”.

Overige gegevens

Kosten van de opleiding excl. BTW:

€ 4.395,00

Bijkomende kosten (bijv. studiematerialen):

802,33

Wordt de opleiding bij open inschrijving aangeboden?

Ja

Wordt de opleiding `in-company` aangeboden?

Ja

Totale duur (doorlooptijd) van de opleiding:

8 maanden

Opleidingsdagen / avonden en verdeling over de opleidingsduur:

8 dagen. Dag 1 van 9.30 – 20.00, dag 2 t/m 8 van 9.30 – 17.00

Minimum / maximum aantal deelnemers:

6-12

Keurmerken / erkenningen / accreditaties:

Je hebt een belangrijke basis voor de NOLOC-registratie

Sinds wanneer bestaat opleiding:

2006

Aantal mensen dat de opleiding met succes heeft afgerond:

200-600

Laatst bijgewerkt op:

01-05-2023